Blog/Review/Is de Zowie S1-B nog steeds je geld waard in 2022?
Review 29 september 2022

Is de Zowie S1-B nog steeds je geld waard in 2022?

author

Daan van der Jagt

Muis Expert

header

De Zowie S muizen familie is 1 van de klassieke muizen van Zowie BenQ, samen met de EC familie. Zowie is altijd "true to their colours" gebleven en gaat niet mee met huidige trends in de gaming muizen markt en de S1-B is hier een perfect voorbeeld van.

Introductie

Deze muis is opgestuurd door Redux Gaming voor review, maar dit beïnvloed mijn objectieve review van deze muis niet. In de afgelopen maand heb ik de S1-B in afwisseling met andere gaming muizen gebruikt. Deze muis heeft bekendheid doordat het door Zowie, een bedrijf wat veel gaming producten maakt (gericht op esports), ontwikkeld is. Echter is deze muis, uitgebracht in 2019, nog steeds je geld waard in 2022? Dat is de vraag die beantwoord gaat worden in dit review.

What's in the box?

Zowie is nooit een merk geweest wat zich focust op de packaging/presentatie van hun producten. Je koopt natuurlijk een "E-sport" muis, dus je wilt deze zo snel mogelijk uit de doos halen, in je PC pluggen en gaan met die banaan. Wel krijg je bij de muis een extra setje muisvoetjes en een sticker, dus het is niet letterlijk een doos met alleen de muis. Om de muis op zijn plek te houden in de doos zit er een plastic vorm omheen, maar de algemene ervaring is dat het goedkoop aanvoelt. De kwaliteit van de packaging en het uiterlijk hiervan laat nog wel wat ruimte voor verbetering voor de prijs van de muis.

Specificaties

Technisch

Switches

Huano 

Sensor

Pixart 3060

Kabel materiaal:

Rubber

Gewicht

87g

Afmetingen

Hoogte

39mm

Breedte

66mm

Diepte

126mm

Review

Er zijn twee "brillen" die je kunt opzetten als je kijkt naar deze muis. Met een 2019-bril kijk je naar deze muis en kun je deze eigenlijk alleen maar lof geven. Dit omdat de muis voor die tijd een normaal gewicht had, een "perfecte" sensor, "redelijk" flexibele kabel en snappy switches.


Maar we zitten ondertussen toch echt in 2022 en de muizenmarkt is in de tussentijd erg veranderd. In de jaren na 2019 is de gaming muizen markt extreem snel veranderd en Zowie heeft problemen gehad/is te eigenwijs geweest om mee te gaan in die markt. Besef daarom ook even dat van de eerste muizen van Zowie tot heden 2022 er geen draadloze muis vanuit Zowie gekomen is. Ik hoor je zeggen "Maar Daan, is draadloos niet een hogere latency dan bedraad? Dan is die keuze toch logisch?". Het probleem is dat latency van draadloze muizen in 2022 (eigenlijk ook al in 2019) gelijk al wel niet beter is dan bedraad. Deze muis is daarom een perfect voorbeeld van een muis die aan te raden was in 2019 (al wel op het randje). Echter in 2022 is er niet op je handen te tellen hoeveel betere opties er beschikbaar zijn.

Noemenswaardig is wel dat dit specifieke model (S1-B) ondertussen een "revisie" gehad heeft in de vorm van de "S1-C". Dit nieuwere model verbeterd een aantal punten van deze S1-B:

  • Een flexibelere kabel (Ook wel een paracord genoemd) 

  • De stress relief (het plastic stuk wat uit de muis steekt) heeft een hoek omhoog. Dit zorgt ervoor dat de kabel beter van de muismat afblijft en dit geeft vlottere bewegingen.

  • Het gewicht is verminderd (hallulujah!) naar 72g (zonder kabel)

Conclusie/Aanbevelingen

Waar Zowie te allen tijde applaus voor moet krijgen is de vormgevingen van hun muizen. Er is namelijk een reden dat hun muizen zo lang de standaard zijn geweest in esports. Ze liggen heerlijk in de hand en er is in de Zowie gaming muizen familie genoeg om te kiezen voor iedereen.


Hou je van symmetrische muizen die je hand goed vullen? -> S familieHou je van symmetrische muizen die vlak en lang zijn -> FK familie


Hou je van symmetrische muizen die vlak en lang zijn maar een "back hump" hebben? -> ZA familie


Hou je van ergonomische muizen (asymmetrisch) die de hand volledig vullen? -> EC familie


Vervolgens kun je in de familie ook nog afwisselen van grootte. Dus heb je grote handen ga dan voor een lager getal, bijvoorbeeld de EC1-C. Heb je kleinere handen ga dan bijvoorbeeld voor de EC2-C.


Echter is er ook een reden dat de esports pros in 2022 bijna allemaal een G pro Superlight, een Razer viper, Razer Deathadder of een Finalmouse gebruiken. Draadloos, een laag gewicht (lager dan 70g) en een betere sensor (op zijn minst een 3070) is het pad wat iedereen het liefst bewandeld en Zowie loopt achter. Zowie is wel een inhaalslag aan het maken op het moment, ze zijn namelijk bezig met het ontwikkelen van draadloze muizen. Er is alleen geen hoop dat de andere punten die achterlopen vervolgens ook meteen meepakken.


Voor wie zijn Zowie muizen in 2022 nog aan te raden?

De doelgroep die:

  • Alleen geeft om of een muis goed in de hand ligt

  • Geen problemen heeft met een zware muis

  • Geen last heeft van een kabel

  • Niet het beste van het beste wilt (sensor, switches etc.) 


Voor die mensen kan ik nogsteeds Zowie muizen aanraden in 2022, wel zou ik altijd voor de C versie aan in plaats van de B versie.
TechChecker © 2024