Blog/Review/Een no-nonsense microfoon van NZXT, de Capsule!
Review 4 september 2022

Een no-nonsense microfoon van NZXT, de Capsule!

author

Lars van de Vrede

Hardware Expert

header

De Capsule is de eerste microfoon gemaakt door het bedrijf NZXT. Het bedrijf is nog niet heel bekend met randapparatuur, maar is voornamelijk gespecialiseerd op het gebied van behuizingen, koeling en voedingen.

Introductie

Afgelopen week heb ik de microfoon gebruikt en uitgebreid getest. Redux Gaming heeft de NZXT Capsule opgestuurd voor het schrijven van deze review! De microfoon ziet er sowieso erg goed uit, maar is hij de vraagprijs van 115 euro waard?

What’s in the box

De NZXT microfoon wordt natuurlijk in NZXT stijl geleverd, een wit met paarse doos. De microfoon is erg netjes verpakt en het ziet er verzorgd uit. Naast de microfoon die al geïnstalleerd op de standaard geleverd wordt, vind je ook een USB Type-A naar USB Type-C kabel van drie meter, een afdekkingskapje voor wanneer de Capsule op een arm wordt gemonteerd en een microfoon arm adapter.

nzxt_capsule_1.webp

nzxt_capsule_2.webp

nzxt_capsule_3.webp

nzxt_capsule_4.webp

De focus ligt, zoals je van NZXT kan verwachten, op het design en simpliciteit. Het design is strak en minimalistisch. Zo heeft de microfoon aardig wat weg van de behuizingen, minimalistisch in het wit of zwart. De afwerking is erg netjes en het witte aluminium is voorzien van een poedercoating met een lichte textuur. Het zwarte gedeelte waar de microfoon achter zit, is ook gemaakt van aluminium en is kwalitatief dik in orde.

nzxt_capsule_6.webp

Op de voorkant van de microfoon is een subtiel NZXT logo te vinden, een volumeknop voor de microfoon en een volumeknop voor de headset aansluiting. Het logo is wat slecht leesbaar door de kleursamenstelling, wit op wit. Dit geld ook voor de knoppen met iconen, maar deze zijn dan weer zwart op zwart. Hierdoor zijn de iconen praktisch niet te zien. De knoppen zijn van plastic met rubberen noppen voor meer grip. Een groot nadeel van deze knoppen is dat ze oneindig doordraaien en je dus nooit weet hoe luid de microfoon en koptelefoon zijn totdat degene waarmee je belt het aangeeft.

Specificaties

Afmetingen

Totaal: 115 x 131.3 x 252.8mm

Zonder standaard: 60 x 65.1 x 170.2mm

Gewicht

Totaal: 883g

Zonder standaard: 314g

Materialen

Structuur van geëxtrudeerd aluminium met mantel van PC-ABS

Polair patroon

Cardioïde

Frequentierespons

20Hz - 20kHz

Max. spl

120dB

THD

0.1% @ 1kHz

Bitdiepte / frequentie

24-bit/96kHz

Connectie

USB-C

Hoofdtelefoon

Impedantie: 16ohms

Frequentie respons: 15Hz - 22kHz

Signaal-ruisverhouding: 100dB

Schroefdraad

Female 1/4"

Garantie

2 jaar

Review

Installatie

De NZXT Capsule wordt aangesloten via de meegeleverde usb kabel. Na het aansluiten zijn er geen speciale drivers of software nodig, alleen even het input device veranderen en de installatie is gedaan. De eerste paar dagen heb ik de microfoon op de stand gelaten.

Toen ik voor de eerste keer een Discord call joinde met de Capsule werd snel duidelijk dat deze te hard stond en moest ik het volume omlaag draaien. Ik dacht, dit kan gebeuren, gewoon één keer juist instellen en daarna niet meer aan de volumeknop komen. Helaas was dit niet het geval. Elke keer na het opstarten van mijn pc, stond de microfoon op maximaal volume. Om dit probleem te verhelpen heb ik op den duur Steelseries Sonar geïnstalleerd om het volume vast te zetten.

Audio kwaliteit

De audio kwaliteit van de Capsule is prima. Het was even proberen en wennen hoe dichtbij hij moest staan voor de optimale kwaliteit. Wanneer ik verder van de microfoon af ging zitten was er een duidelijk verschil in kwaliteit te horen. Daarom heb ik de microfoon op mijn microfoon arm aangesloten wat ik zeker zou aanraden. Zelf gebruik ik hier de Logilink AA0127 voor.

Wanneer je de microfoon voor je toetsenbord zet, zal deze vrijwel geen geluid van je toetsenbord opvangen. Maar als de microfoon achter het toetsenbord wordt gezet, is het typen goed te horen.

Vergeleken met de Hyperx Quadcast S, welke ik altijd gebruik, is de kwaliteit van de Capsule helderder en scherper. Dit kan als fijn worden ervaren, maar de mensen waarmee ik vaak bel, prefereren het diepere geluid van de Quadcast S. Nu is dit te tweaken met bijvoorbeeld de Steelseries Sonar software om het geluid beter te laten klinken met je eigen stem. Maar dit verslaat natuurlijk het grote punt van de Capsule, plug 'n' play, wat eigenlijk jammer is.

Conclusie

De NZXT Capsule is een mooie microfoon met prima kwaliteit en duidelijke plus- en minpunten. De software is echt een gemis, maar ik kan ook begrijpen dat er waardering voor kan zijn. De simpliciteit is daarom ook erg fijn. Uit de doos, neerzetten op je bureau, kabel erin en gaan. De opnamekwaliteit is direct consistent en goed wat een fijne beleving biedt.

De bouwkwaliteit is super. Aluminium microfoon en poot met plastic en rubberen knoppen. Het eindeloos draaien van de knoppen ervaar ik als een minpunt. Je weet nooit hoe hard de microfoon precies staat omdat er geen referentiepunt is. Dit had voorkomen kunnen worden door een simpele stop in te bouwen.

De led ring ziet er leuk uit, maar het doet niet veel voor het design. 's Avonds in het donker vond ik de ring zelfs te licht en afleidend. De ring wordt rood wanneer de microfoon gedempt wat enigszins functioneel is. De eenvoud van het demonteren van de poot en het installeren op een microfoon arm is goed uitgevoerd en zeker een pluspunt.

Over het algemeen is het een goede keuze als je een microfoon zoekt zonder al teveel poespas die makkelijk te installeren is en gewoon goed klinkt. De concurrentie zoals de Blue Yeti Nano en Hyperx Quadcast zijn ook zeker het overwegen waard wanneer er iets meer controle over de kwaliteit wordt verlangd.

NZXT Capsule wit kopen

NZXT Capsule zwart kopen
TechChecker © 2024