Blog/Review/MSI Optix G27CQ4 een goed gebalanceerde, budget gaming monitor
Review 4 december 2022

MSI Optix G27CQ4 een goed gebalanceerde, budget gaming monitor

author

Lars van de Vrede

Hardware Expert

header

Het kiezen van een monitor is tegenwoordig niet meer zo makkelijk. Er is simpelweg teveel keuze. Daarom kijk ik tijdens deze review of de MSI G27CQ4 met zijn 1440p, 165hz, VA paneel het overwegen waard is.

Introductie

Deze monitor is door Redux Gaming opgestuurd voor het schrijven van deze review! Binnen de wereld van hoge refreshrate gaming monitoren, zijn de VA-panelen over het algemeen goedkoper dan de IPS-panelen. Dit heeft te maken met de opbouw en opzet van de kristallen in het paneel. Hierdoor blijft de kleurweergave van VA-panelen over het algemeen wat minder maar daar tegenover staat dan wel een veel beter contrast.

What's in the box

De monitor wordt geleverd in een simpele bruine doos en zit hier binnen stevig verpakt in styrofoam. Je krijgt direct de spullen te zien om de monitor aan te sluiten en daarbij ook de poot waar hij op kan worden bevestigd.

Msi_optix_g27cq4_extras_1500x.webp

Msi_optix_g27cq4_poot_1500x.webp

De voet is erg eenvoudig in elkaar te zetten door één schroef onderop vast te draaien. Hierna is het een kwestie van de monitor op een veilige plek neerleggen en de 4 schroeven vast draaien. Onderstaand is hoe de monitor eruit ziet op de meegeleverde voet.

Msi_optix_g27cq4_op_poot_1500x.webp

Msi_optix_g27cq4_aansluitingen_1500x.webp

Er zijn gelukkig meer dan genoeg aansluitingen te vinden op de monitor. Zo zitten er 2 hdmi poorten en 1 displaypoort aansluiting op zodat je naast je pc bijvoorbeeld ook je Playstation en Switch aan kan sluiten! Ook is er een aux poort te vinden voor het aansluiten van een koptelefoon, oortjes of speakers.

Msi_optix_g27cq4_curve_1500x.webp

Specificaties

Scherm grootte

27 inch (69cm)

Scherm resolutie

2560 x 1440 (WQHD)

Refresh rate

165 Hz

Reactietijd

1ms

Paneel type

VA

Helderheid (nits)

250

Aspect ratio

16:9

Schermkromming

1500R

Contrast verhouding

3000:1

Scherm coating

Mat/Anti glans

Kleurdiepte

8-bit (16,7 miljoen)

Video in

1x DisplayPort (1.2a), 2x HDMI (2.0b)

Audio uitgang

1x 3.5mm

Kensington slot

Ja

Vesa aansluiting

100 x 100 mm

Stroomverbruik

40W

Bijzonderheden

Display Port: 2560 x 1440 (tot 165Hz)
HDMI: 2560 x 1440 (tot 144Hz)

Review

Na het uitgebreid testen van de monitor kan ik zeggen dat het over het algemeen een goede budget monitor is. Op alle vlakken scoort deze monitor goed. De kleuren zijn netjes en vergelijkbaar met IPS schermen, de refreshrate voelt heerlijk soepel zonder haperingen, het beeld is erg scherp en het design van de monitor is strak en niet te overdreven zoals sommige gaming monitoren. Wat mij direct opviel tijdens het gamen was het contrast. Wanneer het donker was in een game, was het ook echt donker. Dit in combinatie met de curve, zorgde voor een immersive gaming experience.

De monitor heeft keurige features zoals Freesync en G-sync ondersteuning, backlight strobing en overdrive instellingen. Waardoor je de monitor volledig naar je eigen hand kan zetten.

Het on screen display menu wat te besturen is via de knop op de achterkant is duidelijk ingericht en ik heb alles snel kunnen vinden. Een handige feature in dit menu was dat ik kon zien op hoeveel hertz het scherm aan het werk was. Hierdoor kon ik een probleempje met Freesync en v-sync wat elkaar in de weg zat snel oplossen.

Een fysiek minpunt aan de monitor is de voet die erbij geleverd wordt. Deze is niet in hoogte verstelbaar en niet kantelbaar. Daarom raad ik ook aan om er een monitor arm voor aan te schaffen.

Een minpunt aan de beeldkwaliteit is dat er af en toe wat black smearing optreedt. Dit gebeurt wanneer een donker gedeelte op het scherm, zoals een schaduw in een game, wordt uitgesmeerd over het scherm wanneer je snel beweegt. Dit klinkt erg dramatisch, maar in persoon valt het erg mee. Het kan soms ineens opvallen, maar over het algemeen zul je hier niet veel last van hebben.

Conclusie

De MSI Optix G27CQ4 is mij goed bevallen in de tijd dat ik de monitor heb mogen testen. Daarom kan ik ook zeggen dat ik de monitor een kan raden wanneer je op zoek bent naar een curved gaming monitor met een hoge refreshrate en lage input latency.

Helaas is de monitor op het moment niet heel goed verkrijgbaar, dus zal ik ook een aantal alternatieven geven.

Onderstaand zijn klikbare links.

Alternatieven:
TechChecker © 2024