Blog/Review/De Epomaker TH80 een diy kit, die helemaal niet zo diy is?
Review 31 oktober 2022

De Epomaker TH80 een diy kit, die helemaal niet zo diy is?

author

Lars van de Vrede

Hardware Expert

header

Een kant-en-klaar toetsenbord kopen van bijvoorbeeld Razer of Corsair is natuurlijk makkelijk. Maar een zelf gebouwd toetsenbord brengt veel voordelen met zich mee! In deze review, check ik of de Epomaker TH80 een goede basis is voor een custom toetsenbord.

Introductie

De Epomaker TH80 is een net, 75%, gasket mount toetsenbord met een stalen plaat en 2 lagen foam voor een extra goede demping en geluid. Daarnaast is hij ook wireless via bluetooth 5.0 of 2.4GHz en beschikt het bord over software en uiteraard RGB.

Het bouwen van een eigen toetsenbord bespaart je ten opzichte van een Corsair, Steelseries of Razer toetsenbord vaak een hoop geld. Wat je daarvoor terug krijgt, is de vrijheid om een layout te kiezen die jou fijn lijkt, een beter geluid, een veel betere typervaring en de vrijheid om het toetsenbord er zo uit te laten zien als je zelf wil. Daarnaast zijn dit soort toetsenborden meestal net zo goed en snel voor gamen als de standaard Corsair, Steelseries en Razer toetsenborden. Ook is dit een hot-swappable toetsenbord waarbij je zelf de switches uit kan zoeken en kan vervangen. Wil je een betere typervaring? Dan kun je kiezen voor een tactile switch. Wil je maximale snelheid om mee te gamen, kies een linear switch met een korte travel zoals de Kailh Speed Silver switches.

Voor deze review, zal ik kijken naar de Epomaker TH80 diy kit. Hier zitten dus geen switches of keycaps bij, deze zullen apart aangeschaft moeten worden. Ik heb switches en keycaps aangeschaft voor dit toetsenbord waarvan de build hier te vinden is.

Epomaker_TH80_unboxing_uit_de_doos_1500x.webp

What's in the box

De Epomaker TH80 wordt gelevered in een standaard blauwe, kartonnen doos. Wanneer je deze openmaakt, zul je het toetsenbord zien met een beschermende zak eromheen.

Epomaker_TH80_unboxing_1500x.webp

Naast het toetsenbord zit er natuurlijk een usb-c kabel, keycap/switch puller en een handleiding bij. De keycap/switch puller is erg handig voor als je deze nog niet hebt. In de handleiding lees je alles over de verschillende RGB standen, macro instellingen en shortcuts

Epomaker_TH80_unboxing_extras_1500x.webp

Wanneer je het toetsenbord volledig hebt uitgepakt, kan deze gelijk aan worden gezet door de batterij die erin zit. Aan de onderkant van het toetsenbord zitten de aanknop en de 2.4GHz dongle. Als je het toetsenbord aanzet, zul je direct een RGB effect te zien krijgen!

Epomaker_TH80_unboxing_rgb_1500x.webp

Specificaties

Layout

75%, 80 Toetsen

Connectie

Bluetooth 5.0/2.4GHz/USB-C

Stabilizer type

Plate-mounted

Plaat materiaal

Staal

Batterij capaciteit

3000 mAh

Kabel lengte

1.8m

Afmetingen

328 x 142 x 23mm

Review

Laat ik beginnen bij de bouwkwaliteit, het bord voelt erg stevig en kwalitatief aan. Wanneer ik op de onderkant klop, is het niet hol maar solide, wat betekent dat er foam of rubber in zit voor demping en beter geluid. De voetjes om de hoogte te bepalen zitten netjes verwerkt, hebben rubber zodat het bord niet rond glijdt en zijn in 2 stappen verstelbaar.

De standaard stabilizers zijn gelubed, zoals te zien in onderstaande foto. Deze hoeven eigenlijk niet gemod te worden! Het bord ondersteund zowel 3 als 5 pin switches en heeft south facing leds. Tussen de top plate en de pcb zit een dikke laag rubber om te zorgen voor extra demping en dus een dieper en beter geluid.

Epomaker_TH80_unboxing_stabilisers_1500x.webp

Het bord is makkelijk open te maken door een paar schroeven te verwijderen en de bovenkant los te klikken van de onderkant. Binnenin vind je een goede laag isolatiemateriaal en de accu hieronder verborgen. Ook is te zien dat er geen gebruik wordt gemaakt van een dochterbord voor de USB-C aansluiting, maar dat deze direct op de pcb zit gesoldeerd.

Epomaker_TH80_unboxing_binnenkant_1500x.webp

Verder zijn de bijgeleverde switch/keycap puller en (oplaad)kabel van prima kwaliteit en zul je hier lang mee kunnen doen. De RGB effecten zijn erg mooi en de software die hier te downloaden is, is simpel opgezet. Binnen de software is het mogelijk om macro's op te nemen en elke toets individueel in te stellen. Ook zijn hier de RGB effecten te regelen.

Epomaker_TH80_software.webp

Conclusie

Over het algemeen ben ik erg onder de indruk van deze diy kit en zou deze dan ook zeker aanraden als je net de custom toetsenbord wereld instapt of hier al even inzit. Het toetsenbord is makkelijk op te bouwen en heeft geen mods nodig om goed te klinken. Switches erin, keycaps erop en je bent eigenlijk al klaar!

Op het moment is de beschikbaarheid van dit bord afwisselend, de ene keer wel op voorraad, dan weer niet.

Het al volledig gebouwde toetsenbord inclusief keycaps en switches is hier te vinden:
TechChecker © 2024