Blog/Redactie/Wat wordt er bedoeld met een bottleneck?
Redactie 29 april 2024

Wat wordt er bedoeld met een bottleneck?

author

Lars van de Vrede

Hardware Expert

header

Het is een term die erg populair is geworden de afgelopen jaren, bottleneck. Maar wat houdt dit nou precies in?

Wat is het?

Een "bottleneck" in een game pc verwijst naar een component die de algehele prestaties van de pc beperkt of vertraagt. Stel je een flesje Cola voor: het smalste deel, de "hals" van de fles, beperkt de snelheid waarmee Cola erdoor kan stromen. Op dezelfde manier kan in een computer een bepaald onderdeel de algehele prestaties vertragen, omdat het niet in staat is om de andere componenten bij te houden.

Er wordt meestal gesproken over een cpu of gpu bottleneck, maar het kan ook zo zijn dat het werkgeheugen (Ram), de opslag (hdd of ssd) of zelfs je netwerk snelheid de bottleneck is.

Waarom nu?

De laatste jaren zijn pc componenten sneller en sneller geworden. Vooral op gebied van videokaarten zijn er flinke stappen gemaakt. Sinds de RTX 4090 uit is gekomen, zijn er veel video's van gebruikers met een dure processor die toch te langzaam blijkt te zijn om het volledige potentieel uit de RTX 4090 te halen, een bottleneck dus.

Ook zie je vaak dat de videokaart van een pc wordt geüpgraded om bijvoorbeeld een nieuwe game weer goed te kunnen spelen. Echter wordt de processor vaak vergeten waardoor de sprong in FPS met de nieuwe videokaart erg tegen kan vallen, niet wetend dat dit komt door de processor die te zwak ik voor de nieuwe videokaart. Of een processor wordt gekoppeld met een zwakke set ram geheugen waardoor je aanzienlijk minder FPS kan krijgen dan de benchmark video's die je op YouTube hebt gezien.

Heb ik een bottleneck?

Over het algemeen valt het wel mee hoeveel pc's echt een bottleneck hebben, maar wil je toch checken of jij hier ook last van hebt, join dan vooral de Discord server en vraag één van de experts om zijn oordeel te geven over jouw pc! Mocht je het toch eerst zelf willen proberen, dan kun je de volgende stappen volgen om het probleem te diagnosticeren.

  • Taakbeheer: Op Windows-pc's geeft het Taakbeheer je een snel overzicht van de prestaties van je CPU, geheugen, schijf en netwerk. Als een van deze constant op of nabij 100% draait terwijl je computer vertraagt, kan dat een teken zijn van een bottleneck.

    • Druk op Ctrl + Shift + Esc of Ctrl + Alt + Del en kies "Taakbeheer."

    • Ga naar het tabblad "Prestaties" voor een grafisch overzicht van je systeembronnen.

  • Benchmarks: Door benchmarking software zoals Cinebench of 3DMark te gebruiken, kun je de prestaties van je systeem vergelijken met de prestaties van anderen met vergelijkbare systemen. Als je score echt aanzienlijk lager is dan het gemiddelde voor jouw hardware, kan dat wijzen op een probleem zoals een bottleneck.

  • Netwerktest: Als je netwerkproblemen ervaart, kun je snelheidstesten uitvoeren met tools zoals speedtest.net om te zien of je de verwachte internetsnelheid überhaupt haalt.

Het diagnosticeren van bottleneck vereist meestal wat speurwerk omdat je moet uitzoeken onder welke omstandigheden de bottleneck optreedt en welke componenten hiervoor zorgen. Na het identificeren van de mogelijke bottleneck kun je overwegen om het specifieke componenten te upgraden of om je instellingen aan te passen voor een betere balans.

Daarnaast bestaan er ook tools op internet waarbij je jouw specificaties in kan vullen en een bottleneck percentage te zien krijgt. Hou er rekening mee dat dit niet direct betekent dat jouw systeem een bottleneck heeft. Heb jij bijvoorbeeld een overclock op de processor of videokaart, dan kan het resultaat heel anders zijn want hier houden de tools geen rekening mee. Daarnaast wordt er enkel gekeken naar de processor en videokaart, niet naar de rest van de componenten.
TechChecker © 2024