Blog/Redactie/Wat is FPS?
Redactie 29 mei 2023

Wat is FPS?

author

Lars van de Vrede

Hardware Expert

header

FPS is een veel besproken onderwerp onder de gamers en is voor de meesten heel erg belangrijk. Maar weet je eigenlijk wel wat FPS is?

Wat is FPS?

FPS staat voor “Frames Per Second”. Het is een kenmerk voor het aantal frames, ofwel beelden, dat getoond kan worden per seconde. Bewegende beelden op je scherm worden opgebouwd uit deze frames waardoor het beeld beweegt. Daarom is het logisch dat wanneer je meer FPS hebt, het beeld steeds vloeiender wordt. Lage FPS daarentegen zorgt ervoor dat een game kan gaan stotteren en niet vloeiend draait. Dit kan er dan weer voor zorgen dat je last van je ogen kan krijgen met daarbij hoofdpijn omdat het oncomfortabel is.

Wat is goede FPS?

Wat goede FPS is, verschilt per doeleinde en per persoon. Films worden over het algemeen afgespeeld op 24 FPS, hoewel we nu steeds vaker zien dat films ook op hogere FPS worden afgespeeld zoals de nieuwste Avatar film, deze is te zien in 48 FPS. Consoles daarentegen draaiden tot niet zo lang geleden voornamelijk op 30 FPS. Dit is de laatste tijd echter sterk veranderd met 60 tot zelfs 120 FPS op de nieuwste Playstation en Xbox!

Zoals ik net al aangaf, verschilt het ook per persoon hoeveel FPS als “goed” wordt ervaren. Zelf vind ik 120 FPS het minimale, alles daar onder voelt trager en ziet er niet vloeiend uit. Maar ik ken ook genoeg mensen die vinden dat 60 FPS al meer als genoeg is en anderen merken dan weer geen verschil tussen 60 en 120 of meer FPS.

Over het algemeen wordt een minimum van 144 FPS geprefereerd voor competitive shooter games zoals CS:GO en Fortnite waarbij de pro's zelfs op 240 FPS of hoger spelen.

Story games zoals The Last of Us Part 1 of Hogwarts Legacy zijn dan weer prima te spelen op 60 FPS doordat je niet extreem snel hoeft te reageren op alles wat er op je scherm gebeurd.


Maar er moet niet enkel gekeken worden naar het aantal FPS wat behaald wordt in een game. Het aantal Hertz, afgekort Hz, van jouw beeldscherm is ook erg belangrijk wanneer je meer FPS haalt. Wil je weten wat dit betekent? Check dan deze blog.
TechChecker © 2024