Blog/Redactie/AMD FSR uitgelegd: wat is het en hoe vergelijkt het met NVIDIA DLSS?
Redactie 16 juli 2024

AMD FSR uitgelegd: wat is het en hoe vergelijkt het met NVIDIA DLSS?

author

Lars van de Vrede

Hardware Expert

header

Als je graag gamet, wil je natuurlijk het meeste uit je hardware halen. Je wilt genieten van de beste visuele kwaliteit zonder dat je computer begint te haperen. Hier komt AMD FSR om de hoek kijken. Maar wat is AMD FSR precies, en hoe kan het jouw game-ervaring verbeteren? In deze blogpost leggen we het je uit en laten we zien hoe je deze technologie kunt gebruiken.

Wat is AMD FSR?

AMD FidelityFX Super Resolution, oftewel AMD FSR, is een techniek die door AMD is ontwikkeld om de framerate van games te verhogen zonder dat dit ten koste gaat van de beeldkwaliteit. Dit gebeurt door middel van slimme opschaaltechnieken die de resolutie van het beeld vergroten terwijl het detailniveau behouden blijft. Dit kan in verschillende kwaliteitsmodi zoals te zien in onderstaande afbeelding.

AMD_FSR_Resoluties.webp

Simpel gezegd: FSR zorgt ervoor dat je games soepeler draaien zonder dat je hoeft in te leveren op visueel gebied. Dit is vooral handig voor gamers die geen high-end grafische kaarten hebben, maar toch willen genieten van vloeiende gameplay en haarscherpe beelden. Maar ook voor degene met de duurste kaarten kan het ervoor zorgen dat je op 4k toch net boven die 144 fps komt bijvoorbeeld.

Hoe Werkt AMD FSR?

AMD FSR werkt door het beeld eerst op een lagere resolutie te renderen en het daarna op te schalen naar de gewenste hogere resolutie. Wanneer je bijvoorbeeld een game op 1440p wil spelen zorgt AMD FSR ervoor dat de game in 1080p wordt gerenderd en daarna op wordt geschaald naar 1440p. Hierdoor wordt de belasting op je GPU verminderd, wat resulteert in hogere framerates. Het mooie is dat deze technologie werkt op een breed scala aan hardware, niet alleen op AMD's eigen grafische kaarten, maar ook op NVIDIA en Intel grafische kaarten. Elke videokaart die minimaal DX11 ondersteund kan AMD FSR gebruiken. Bij NVIDIA is dit vanaf de GTX 900 serie en bij AMD vanaf de HD5870 (Uit 2009!). Maar bijvoorbeeld ook geïntegreerde videokaarten in laptop processoren of office pc's kunnen gebruik maken van FSR om meer fps te halen in games.

Er zijn verschillende kwaliteitsmodi binnen FSR, van Ultra Quality tot Performance, waardoor je de balans kunt vinden tussen beeldkwaliteit en prestaties die het beste bij jouw systeem en voorkeuren past.

Vergelijking met NVIDIA DLSS

NVIDIA Deep Learning Super Sampling (DLSS) is een vergelijkbare technologie die door NVIDIA is ontwikkeld. DLSS gebruikt AI en deep learning om beelden op een lagere resolutie te renderen en vervolgens op te schalen naar een hogere resolutie. Het maakt gebruik van dedicated Tensor Cores, die te vinden zijn op NVIDIA's RTX grafische kaarten, om dit proces uit te voeren. Klik hier om meer te lezen over wat Nvidia DLSS is.

Renderen en Opschalen

  • AMD FSR: FSR gebruikt een algoritme om het beeld op een lagere resolutie te renderen en daarna op te schalen. Dit gebeurt zonder gebruik te maken van AI, wat betekent dat het compatibel is met een breder scala aan hardware, inclusief oudere grafische kaarten.

  • NVIDIA DLSS: DLSS rendert beelden op een lagere resolutie en schaalt ze vervolgens op met behulp van AI en deep learning, wat resulteert in vaak superieure beeldkwaliteit. Echter, dit vereist specifieke hardware (NVIDIA's RTX grafische kaarten).

Cyberpunk_1440p_DLSS_vs_FSR.webp(Credit: digitaltrends)

Compatibiliteit

  • AMD FSR: FSR is ontworpen om te werken met een breed scala aan hardware, niet alleen AMD grafische kaarten, maar ook oudere modellen en zelfs NVIDIA en Intel grafische kaarten.

  • NVIDIA DLSS: DLSS is beperkt tot NVIDIA's RTX grafische kaarten omdat het de Tensor Cores gebruikt die specifiek op deze kaarten aanwezig zijn. Vanaf de RTX2000 series is elke RTX kaart ondersteund.

Flexibiliteit en Toepassing

  • AMD FSR: FSR biedt meerdere kwaliteitsmodi, zodat je kunt kiezen tussen betere prestaties of hogere beeldkwaliteit, afhankelijk van je voorkeur en hardware. FSR is eenvoudig te implementeren door game-ontwikkelaars omdat het geen AI gebruikt en dus niet getraind hoeft te worden.

  • NVIDIA DLSS: DLSS biedt ook verschillende modi en maakt gebruik van AI om een nog betere balans te vinden tussen prestaties en beeldkwaliteit. De implementatie is afhankelijk van game-ontwikkelaars en vereist specifieke ondersteuning in de game. Er moet een AI-model worden getraind met data van de game wat tijd en geld kost.

Hoe Gebruik je AMD FSR?

Het gebruik van AMD FSR is eenvoudig. Volg deze stappen om aan de slag te gaan:

  1. Check of je game FSR ondersteunt: Niet alle games ondersteunen FSR, dus check eerst of jouw favoriete game deze optie heeft. Dit vind je meestal in de grafische instellingen van het spel.

  2. Update je drivers: Zorg ervoor dat je de nieuwste drivers voor je grafische kaart hebt geïnstalleerd. AMD brengt regelmatig updates uit die de prestaties en compatibiliteit verbeteren.

  3. Activeer FSR in de spelinstellingen: Ga naar de grafische instellingen van je game en zoek naar de optie om FSR in te schakelen. Kies de kwaliteitsmodus die het beste bij je past.

  4. Pas de instellingen aan: Experimenteer met de verschillende kwaliteitsmodi om te zien welke de beste balans biedt tussen prestaties en beeldkwaliteit voor jouw systeem.

Conclusie

AMD FSR en NVIDIA DLSS zijn beide krachtige technologieën die gamers helpen om het meeste uit hun hardware te halen. FSR biedt een flexibele en toegankelijke oplossing die werkt op een breed scala aan hardware, terwijl DLSS geavanceerdere AI-technologie gebruikt voor nog betere beeldkwaliteit, maar beperkt is tot RTX-hardware. Welke technologie je ook gebruikt, je zult zeker genieten van een betere game-ervaring met vloeiendere beelden en hogere framerates.

Blijf ons volgen voor meer tips en trucs om je gaming en PC-ervaring te verbeteren!




TechChecker © 2024