Blog/Gids/5 mods om je mechanische toetsenbord te verbeteren
Gids 18 januari 2023

5 mods om je mechanische toetsenbord te verbeteren

author

Lars van de Vrede

Hardware Expert

header

De meeste toetsenborden klinken out of the box niet heel goed. Om het geluid te verbeteren zijn er een aantal stappen die je kunt nemen van gratis tot heel duur. In deze gids zal ik een aantal mods bespreken voor een veel betere typervaring en een mooier geluid.

Upgrade je keycaps

Wat raak je het meest aan van een toetsenbord? De keycaps! Je gebruikt de keycaps continu om te typen of je kijkt ernaar. Een mooie, hoge kwaliteit set keycaps kan daarom de typervaring sterk verbeteren en tegelijkertijd een mooie look geven aan je toetsenbord. Keycaps zijn te krijgen in veel verschillende soorten materialen en profielen. De twee meest gebruikte materialen zijn ABS en PBT. De verschillen tussen de 2 zijn als volgt:

ABS Keycaps

PBT Keycaps

Over het algemeen goedkoper

Meestal duurder

Glimmend/vettig

Mat

Glad

Grip/textuur

Dunner

Dikker

Stiller tijdens het typen

Luider tijdens het typen

Flexibel

Bros

Vervaagd over verloop van tijd

Duurzamer

Ook zijn er verschillende profielen keycaps beschikbaar. Profiel houdt in hoe de keycaps gevormd zijn. Hier zijn de laatste jaren veel nieuwe soorten bij gekomen waardoor het uitkiezen erg lastig kan worden. Zelf check ik altijd deze website: keycaps.info hier kun je de verschillende profielen met elkaar vergelijken, de verschillende hoogtes en vormingen checken en zien hoe ver ze uit elkaar staan.

Een paar leuke keycap setjes:

Epomaker keycaps

JakeTsai PBT keycaps

Mist Fog PBT keycaps

Switches

Switches zijn natuurlijk erg belangrijk voor het typ gevoel en er zijn tegenwoordig extreem veel verschillende soorten switches te krijgen wat het erg lastig kan maken om de juiste switch te kiezen.

Er zijn 3 verschillende soorten mechanische switches. Linear, clicky en tactile. Onderstaande gifjes laten goed zien hoe elk van deze switches werken.

Linear switches worden vooral aangeraden voor gamers, maar ze kunnen ook perfect gebruikt worden voor normaal typen. Dit soort switch heeft geen voelbare of hoorbare feedback en wanneer een toetsaanslag wordt geregistreerd hoor of voel je dat eigenlijk niet. Ze zijn niet volledig stil omdat je altijd nog het "bottom-out" geluid hoort wanneer de switch volledig is ingedrukt.

Clicky switches staan bekend om de luide klik wanneer je de switch indrukt. Deze switches worden beschouwd als de beste switches voor wanneer er veel getypt moet worden zoals bij programmeren of schrijven. Bij het indrukken van de switch hoor en voel je een klik wanneer de switch geregistreerd wordt. Het fijne aan deze switch is dat je ze niet helemaal in hoeft te drukken omdat je voelt wanneer een klik geregistreerd wordt en dan niet verder hoeft te duwen. Houdt er rekening mee dat mensen in je omgeving niet erg gelukkig zullen worden van het luide typ geluid van deze switches. Zeker niet aan te raden voor op kantoor!

Tactile switches zijn te vergelijken met de clicky switch maar dan zonder de luide klik. De tactile switch heeft een voelbare bump wanneer de switch geregistreerd wordt die je kunt voelen, maar niet kunt horen. Dit maakt de tactile switch eigenlijk een mooie middenweg tussen de clicky en linear switches. Ze zijn goed te gebruiken voor gamers, maar ook voor programmeurs en schrijvers.

Naast de verschillende soorten switches zijn er onderling veel verschillen tussen het gewicht wat nodig is om een switch in te drukken, de gebruikte materialen voor het maken van de switch, verschillende soorten veren en ga zo maar door. Er bestaat niet echt een algemene beste switch aangezien iedereen een eigen voorkeur heeft. Zelf vind ik zwaardere linear switches erg fijn om op te typen en lichtere linear switches voor het gamen.

De meeste mechanische toetsenborden zijn te krijgen met een hot-swap pcb. Dit houdt in dat de switches gemakkelijk verwisseld kunnen worden. Een merk waar ik persoonlijk fan van ben is Akko. Ze produceren erg goeie, betaalbare switches met allerlei verschillende soorten materialen en gewicht afstellingen.

Ben je op zoek naar een linear switch, dan raad ik onderstaande switches aan:

Akko CS Crystal Wine Red

Akko CS Crystal Silver

Akko V3 Cream Yellow

KTT Kang White V3

Ajazz Diced Fruit Peach

Gateron Oil King

Gateron KS9 Yellow

Ben je op zoek naar een tactile switch, dan raad ik onderstaande switches aan:

Ajazz Diced Fruit Kiwi

Akko V3 Cream Blue

Akko CS Jelly Purple

Akko CS Sponge

Ben je op zoek naar een clicky switch, dan raad ik onderstaande switches aan:

Gateron KS9 Blue

Gateron KS9 Green

5 mods om je mechanische toetsenbord te verbeteren gif

Geluids demping

Een toetsenbord kan erg luid of hol klinken of zelfs een metaalachtig "ping" geluid maken. Om deze geluiden te verhelpen kun je een aantal dingen doen.

Grote muismat

Een grote muismat waar zowel het toetsenbord als de muis op passen is eigenlijk de makkelijkste manier om het geluid te verbeteren. Door het toetsenbord op de muismat te zetten, trilt je toetsenbord minder en maakt het dus minder lawaai. De populaire Twitch streamer TaehaTypes staat erom bekend dat hij 4 of 5 muismatten op elkaar stapelt om de geluidskwaliteit van zijn toetsenborden te verbeteren. Er zijn veel verschillende muismatten te krijgen met leuke designs en zelfs met rgb!

Aanraders:

X-Raypad Aqua Control 2

Redux Gaming XXL Gaming Muismat

SteelSeries QcK XXL

RGB Gaming Muismat

Foam

Een aanpassing aan het toetsenbord zelf is het toevoegen van foam in de behuizing van het toetsenbord. Dit zorgt ervoor dat het toetsenbord niet meer hol klinkt en minder zal pingen. Zelf heb ik tot nu toe altijd het foam gebruikt waar het toetsenbord in verpakt zat en dit werkt altijd al erg goed voor de demping van het toetsenbord. Bij sommige toetsenborden is het nodig om de keycaps en switches te verwijderen en bij andere toetsenborden hoef je enkel de case te openen waarna je direct foam toe kan voegen. Mocht er geen foam om het toetsenbord heen of in de verpakking zitten. Dan kun je altijd nog een rol Neopreen foam kopen bij Amazon.

Neopreen foam

Stabilizers

Stabilizers zorgen ervoor dat de grote toetsen stabiel blijven en niet gaan wiebelen. Bij de meeste toetsenborden zijn deze niet gelubed of clipped wat inhoudt dat ze erg veel lawaai kunnen maken of kunnen ratelen. Je kan altijd zelf aan de slag gaan om de stabilizers te luben en clippen zodat ze soepeler zijn en stabieler in het toetsenbord zitten. Een andere optie is om simpelweg betere stabilizers te kopen van bijvoorbeeld Durock of Everglide. Maar voordat je hieraan begint, is het handig om te weten wat de verschillen zijn en hoe stabilizers werken.

Cherry style

Er zijn een aantal verschillende soorten stabilizers. Zo heb je Cherry style, Costar en optical. De meest voorkomende is degene in de afbeelding hier onder, Cherry style. Dit soort stabilizer is het makkelijkst om mee te werken en om te modden. Hier zijn 2 varianten van, pcb-mount en plate-mount. Ze zien er bijna hetzelfde uit met één groot verschil, de manier waarop ze bevestigd worden op het toetsenbord.

Pcb-mount stabilizers worden op de printplaat bevestigd. Hier zijn ook weer twee verschillende varianten van te krijgen, screw-in en clip-in. De naam beschrijft eigenlijk al hoe ze bevestigd worden. Screw-in stabilizers gebruiken een o-ringetje en een schroefje om vast te worden gezet in de printplaat terwijl clip-in stabilizers in de printplaat worden geklikt en zichzelf vasthaken hier achter.

Plate-mount stabilizers worden in de bovenste plaat, waar ook de switches in worden geklikt, geplaatst. Deze komen het meeste voor bij budget toetsenborden en zijn erg makkelijk om mee te werken.

Stabilizer (Blog post image).webp

Costar

Costar stabilizers zijn minder voorkomend en zie je eigenlijk alleen op oudere toetsenborden. Costar stabilisatoren zijn vrij moeilijk te gebruiken en moeten in de keycap worden gehaakt om ze vast te zetten. De stabilisatorstang goed in de keycap vastmaken kan een frustrerend en langdurig proces zijn.

Ze zijn ook moeilijk te verwijderen en maken het vervangen van de keycaps vrij moeilijk. Waar ze wel goed voor zijn is om ze één keer te installeren en er daarna niet meer aan te zitten. Ze geven vrij goede prestaties out of the box en hebben eigenlijk geen modding nodig. Ze zijn daarom niet aan te raden voor mensen die graag aan hun toetsenbord sleutelen en regelmatig keycaps of switches willen vervangen.

Costar_stabilizer (Blog post image).webp

Optisch

Optische stabilizers zijn meestal te vinden op toetsenborden met optische switches en hebben een bijzonder design. Ze hebben kleine clipjes die in de keycaps steken. De stabilisatiestang zit onder de plate van het toetsenbord. Deze stabilizer is eigenlijk niet te modden en niet te gebruiken op een "normaal" mechanisch toetsenbord.

Optical_stabiliser.webp

Stabilizers modden

Er zijn een aantal mods die je kan doen om je stabilizers beter aan te laten voelen. Één van de beste mods is het lubed van de stabilizers. Om hiermee te beginnen verwijder je eerst de keycap en de switch. Nu zie je de stabilizer zitten welke je verwijderd door tegen het opstaande clipje te duwen met een schroevendraaier. Wanneer je deze induwt en naar je toe trekt, komt de stabilizer los. Doe dit voor beide kanten en pak de stabilizer uit het toetsenbord.

Stabilizer_verwijderen_1 (Aangepast).webp

Stabilizer_verwijderen_2 (Aangepast).webp

Wanneer dit is gelukt kun je de stabilizer uit elkaar halen door de stalen draad 90 graden te draaien en uit het voetje te klikken. Hierna zou je de stem uit zijn omhulsel moeten kunnen halen en hou je het volgende over.

Stabilizer_uit_elkaar_2_1_40.webp

Nu kun je elk deel gaan luben! Doe een beetje krytox 205G0 op je kwastje en breng een dun laagje aan op de binnenkant van de voetjes en op de stems. Zorg ervoor dat er niet een te dikke laag op zit want dan zal de stabilizer blijven hangen wanneer je deze indrukt. Om dit te voorkomen kun je je kwastje afsmeren op het potje krytox totdat er geen wit meer te zien is op het kwastje.

Stabilizer_luben (2).webp

Hierna is het cruciaal om het ijzeren draadje ook in te smeren met Kytox 205G0. Hier kun je een goeie laag voor gebruiken zodat deze niet meer kan ratelen. Ga ook net het bochtje om zoals in de afbeelding hier onder.

Stabilizer_draad_luben (2).webp

Hierna kun je de stabilizer weer in elkaar klikken en terug installeren in het toetsenbord. Je zult direct merken dat het een stuk minder luid is en veel soepeler aanvoelt. Zoals ik eerder al aangaf, kun je het zelf luben ook overslaan en een beter setje stabilizers kopen. Mocht je hier budget voor hebben, raad ik de volgende stabilizers aan.

Plate-mount: Everglide panda

Pcb-mount: Durock V2

Tape mod

Tape mod houdt in dat er een aantal lagen schilderstape op de achterkant van de printplaat worden geplakt. Dit zorgt ervoor dat het toetsenbord een "poppy" geluid krijgt. Het effect verschilt per toetsenbord, maar over het algemeen klinkt een toetsenbord hierdoor een stuk beter. Wat je hiervoor nodig hebt, is een brede rol schilderstape zoals deze rol schilderstape van Tesa.

Uiteraard zul je bij de achterkant van de printplaat moeten komen door het toetsenbord uit elkaar te halen. Wanneer dit is gelukt kun je beginnen met tapen. Houdt rekening met de aansluiting van een eventueel dochterbordje of accu en natuurlijk de standoffs. Hiervoor kun je het beste een gaatje in de tape snijden zodat je deze nog aan kan sluiten. Hoeveel lagen tape je erop moet plakken verschilt per persoon. Zelf hou ik het altijd bij drie lagen tape. Wanneer de lagen tape erop zitten, moet je deze goed aandrukken en de uitstekende stukken eraf knippen. Hierna kan het toetsenbord weer in elkaar worden gezet en kun je direct het nieuwe geluid horen!

20221119_152809_2_35.webp
TechChecker © 2024